Historie

Aan de voet van Nederlands grootste korenmolen 'De Walvisch' te Schiedam vindt men in de Walvisstraat op nummer 6 Nederlands kleinste speciaaldrukkerij, de boekdrukkerij van Bruno Cauwe.

Het bedrijf is gevestigd in een industrieel monument: het pand van een voormalig sleperswagenbedrijf annex fouragehandel uit 1906 opgetrokken op oudere fundamenten.De oorsprong van de drukkerij gaat terug tot 1937, toen Bruno C.W. Cauwe Senior na zich in het vooroorlogse Duitsland, en daarna in diverse gerenommeerde Rotterdamse drukkerijen in het drukkersvak bekwaamd te hebben, de uit 1907 daterende firma J.B.A. Kastrop in de Tuinderstraat in het oude centrum van Rotterdam overnam.

Het bedrijf is na het bombardement van Rotterdam van 1940 opnieuw gestart in de Boterstraat te Schiedam en is in maart 1983 overgebracht naar de huidige lokatie, waar Bruno C. L. Cauwe het bedrijf overnam en voortzette.     

De bijzonderheid van Drukkerij Bruno Cauwe is gelegen in het feit dat, waar vele kleine drukkerijen de afgelopen decennia overgestapt zijn op het offsetprocédé, het hier een zogenaamde principiële boekdrukkerij betreft.
Nadrukkelijk laat het bedrijf zien hoe dit procédé, de oudste en milieu veiligste druktechniek, 'met zijn tijd mee kan gaan' door op papier en karton ook op moderne materialen onscheurbare enveloppen en -monsterzakken, zelfklevendekunststof-, acetaat- en metaalfoliën perfecte kwaliteit te realiseren.

De druktechnische apparatuur bestaat uit één der laatste nieuwe Heidelberger degelautomaten.
img_1785

En maar liefst drie (uniek in Europa) exemplaren van de 'Rolls Royce' onder de degelpersen, de volautomatische British Thompson Degelautomaat., met een druksnelheid van 5000 druks/uur en een maximale opvoerbare drukkracht van 1,25 kg tot 50 ton.
img_1788


 

Daarnaast beschikt de drukkerij nog over een MAN tweetoeren cilinder boekdruk automaat, type Poly 50.

img_1770 img_1774